Djuren

På Gunnesbo arbetar vi för att bevara de gamla Svenska Lantraserna. För att klubben och verksamheten på gården ska kunna hållas löpande är vi mycket tacksamma för sponsring av gårdens djur från företag och privatpersoner. Ni kan sponsra alla djuren med ett frivilligt belopp eller välja att sponsra med månadskostnaden för ett speciellt djur. Månadskostnaden för våra djur är som följs:
  • Gotlands russ Gunvald: 1500 kr/månad - Sponsor STENA FASTIGHETER
  • Get: 500 kr/månad
  • Får: 500 kr/månad
  • Kanin: 100 kr/månad
  • Anka: 75 kr/månad
  • Höna/Tupp: 75 kr/månad
  • Katt: 200 kr/månad

Hästarna

På gården finns det två hästar. Vi har ponnyridning och hästskötsel med dem.


Gunvald är ett Gotlandsruss. Han är en väldigt gosig ponny som gärna vill bli klappad och ompysslad. Gunvald är det nyaste tillskottet av hästarna och är född 2007. Gotlandsrusset, som även kallas Skogsbagge, är en mycket gammal ras som har funnits på ön sedan järnåldern.Max Timotej är en varmblodig travare som är inhyrd på gården. Max är en stor häst och går med på ponnyridningen. Han är en väldigt snäll häst som kan hanteras och ridas av alla. I och med att han är stor häst kan även vuxna rida honom. Max tävlas även i både hoppning och dressyr.

Bild: Emelie Vidberg

 

Fåren


Våra får är av rasen Klövsjöfår. Klövsöfår är en utrotningshotad allmogeras och härstammar från en grupp får som Ivar Andreasson köpte av Maj Olander i Klövsjö 1991. Vi har två vita tackor, Pärlan och Sockan.


 

Getterna


Våra två getter Lilly (en lekfull hona) och Cesar (kastrerad bock som gillar tricks), är av rasen Göingeget. En gång allmänt förekommande i hela Sydsveriges skogsbygd härstammar dagens göingegetter från fyra djur som fanns kvar på sent 70- och tidigt 90-tal i Tyringe och Olofströmstrakten.

 

 

Minigrisarna

På gården finns två minigrisar, Eddy och Borka. Eddy är grå med svarta prickar, och Borka är nästan helt svart. Våra minigrisar gillar att böka runt i sin halm för att bädda ner sig bredvid varandra.
När de kom till gården för cirka ett år sedan var de väldigt blyga och försiktiga, men idag är de nyfikna och gillar att bli klappade.

 

Hönorna & tuppen

Vi har ett antal Åsbo höns och en stilig tupp av samma ras. Rasen anses vara nära släkt med djungelhönan, ursprungsarten från Indien, och var förr vanlig i de nordskånska och småländska skogstrakterna. Dagens Åsbohönor härstammar från två flockar från byarna Esborrarp och Lycke.


Kaninerna

I kaninstallet har vi dels våra egna 4H-kaniner. Det finns också burar där du kan hyra in din kanin/marsvin. Detta är mycket uppskattat och vi har många barn och ungdomar som kommer till gården för att pyssla med sina kaniner och för att umgås med sina kompisar.

För dig som inte har en egen kanin finns det möjlighet att vara skötare på någon av gårdens kaniner och att på så sätt vara med i gemenskapen som bildas bland de som har kaniner på gården.


Katterna 

Vi har två katter på gården av rasen bondkatt. Hilda (till höger) är den äldsta av dem och har bott på gården i många år. Hon är även den katten som bestämmer i stallet, men även den som helst hoppar upp i ens knä för att bli klappad. Hilda är mästare på musjakt.

Maja är en annan katt som bor på gården. Hon kom till 4H för några år sedan.